Paprykowa zupa-krem z ziemniakami

30 Lip

Cześć,

Dziś serwuję zupę-krem z czerwonej papryki. Smaczna i prosta w zrobieniu, a do tego bardzo efektowna:)

Składniki (przepis na 4 duże porcje lub 6 mniejszych takich, jak na zdjęciu):

  • 4 czerwone papryki,
  • 3 dosyć duże ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • 1 litr bulionu z warzyw lub drobiu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,

Do dekoracji:

  • śmietana,
  • oregano,
  • starty parmezan,

Przygotowanie (zajmuje maksymalnie 1,5 h):

  • umyte papryki wsadzamy w metalowej paterze bez przykrycia na 25 minut do piekarniaka rozgrzanego do 210 stopni C (zamiast patery może być blacha wyłożona papierem),
  • gorące papryczki przekładamy do garnka z pokrywką, czekamy 10 minut,
  • wydłubujemy gniazda i obieramy skórkę z papryk,
  • cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Szklimy je na oleju, po czym dodajemy: pokrojone ziemniaki, 1 litr bulionu oraz papryki,
  • całość gotujemy aż ziemniaki zmięknął,
  • dodajemy śmietanę, sól i pieprz i całość miksujemy,
  • do dekoracji możemy użyć śmietany i oregano (jak na zdjęciu) oraz startego parmezanu.

Tip: Zupę należy podawać z chlebem. Świetnym rozwiązaniem jest weka.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: