Prosto i lekko: tort Pawłowej

1 List

Witam,

Dziś pieczemy Tort Pawłowej (deser z TVN-owych Ugotowanych):

Składniki:

  • 6 białek,
  • około 300g cukru,
  • łyżka octu winnego,
  • bita śmietana,
  • pół szklanki mleka (do bitej śmietany),
  • owoce (najlepiej świeże, ale mrożone też mogą być, ja zrobiłam wariant z mrożonymi truskawkami),

Making of:

  • białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając,
  • dodajemy ocet winny i wszystko mieszamy,
  • foremkę wykładamy papierem do pieczenia (folia też może być, ale lekko posmarowana tłuszczem), wlewamy masę, całość pieczemy 2 minuty w temperaturze 180° a następnie zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h 15 minut,
  • wyciągamy tort z piekarnika, a gdy wystygnie dajemy na wierzch bitą śmietanę i owoce.

Tip: W przypadku mrożonych owoców- są dość mokre przez co po kilkugodzinnym odstawieniu tort może się nieco zapaść, lepszym rozwiązaniem są świeże owoce.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: