Maślane bułeczki z przepisu Magdy Gessler

8 Sty

Witam,

Postanowiłam nieco poeksperymentować. Zrobiłam maślane bułeczki z lukrem. Przepis na bułeczki, z jakiego skorzystałam znajdziecie pod adresem:

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,10886840,Marta_Gessler_kreci_bule.html

Natomiast przepis na lukier zaczerpnęłam stąd:

http://www.przepis-kulinarny.pl/przepis-na-lukier-id1517.html

A oto i efekt:)

Składniki na bułeczki:

  • 625 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła
  • 125 g cukru
  • 75 g drożdży
  • 7 żółtek

Making-of:

  • Drożdże pokruszyć do miski, zasypać połową cukru i rozetrzeć. Dodać 150 g mąki i letnie mleko (podgrzane do 35 st. C). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem.
  • Do miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i wszystko wymieszać (można tutaj użyć miksera), aż składniki się połączą, a ciasto będzie miękkie i giętkie (ważne, żeby nie podsypywać mąką). Wyrobione ciasto ułożyć na dnie miski, przykryć wilgotną szmatką oraz folią. Odstawić, żeby urosło. W temperaturze pokojowej trwa to około 90 min.
  • Masło rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać je do wyrośniętego ciasta, cały czas wyrabiając (aż przestanie się lepić). Jeżeli ciasto będzie bardzo wilgotne/tłuste można podsypać nieco mąki.
  • Wyjąć ciasto, ukroić kawałek i formować z niego wałek o długości około 30 centymetrów. Następnie robimy supeł z ciasta, tak aby zwisające końce miały po około 5 cm. Lewy koniec ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek. Prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przez pętlę do góry tak by powstał okrągły obwarzanek. Uformowane bułki ułożyć na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy lub oleju, zachowując odstęp (jeszcze urosną), i odstawić na 15 min. Posmarować je jajkiem rozmieszanym z łyżeczką wody (można również odrobiną roztopionego masła jeżeli nam coś zostało. Przed pieczeniem posypać makiem, sezamem, czarnuszką. Piec jakieś 25-30 min w temperaturze 180 st. C.
  • Po upieczeniu polać lukrem. Smarować konfiturą i masłem.

Jak zrobić lukier?
Najprostszy przepis jaki znam to zmieszać 2 łyżki soku z cytryny z szklanką cukru pudru i mieszać aż nie będzie grudek.

Smacznego!

 

Reklamy

Komentarze 3 to “Maślane bułeczki z przepisu Magdy Gessler”

  1. Droczilka 1 marca 2013 @ 17:07 #

    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinarnej Przepisy Magdy Gessler. Akcja nie jest cykliczna, więc można zamieszczać archiwalne wpisy. Szczegóły znajdują się tu:

    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/przepisy-magdy-gessler
    i tu:
    http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/magda-gessler-cudze-chwalicie-swego-nie.html

    Pozdrawiam ciepło i zapraszam do wspólnej zabawy:-)
    Kasia vel Droczilka

    • ola 23 października 2013 @ 19:17 #

      Super przepis!!! Naprawdę polecam, ale wyczytałam że ma wyjść 30 bułeczek… w istocie wychodzi ich 20 mniejszych lub 10 ala chałek. Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Rewelacja. Radzę piec w niższej temperaturze, zacząć od 150st do 160 ok. 20 minut. Poza tym jajka lepiej dodać wcześniej utarte na pianę z cukrem. Pozdrawiam, dziękuję za wspaniały przepis!!!

      • krakowgotuje 23 października 2013 @ 20:14 #

        Cześć Olu, dzięki za wskazówki, następnym razem postaram się je zastosować. Co do ilości – nie wiem skąd ta rozbieżność ale może ta różnica w grubości wałka ciasta, z którego się formuje bułeczki ma takie znaczenie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: