Zupa pieczarkowa z camembertem

8 Sty

Witam,

Dziś przepis na moją ulubioną zupę (drugą po grzybowej:) ) – zupę pieczarkową z camembertem.

Składniki:

  • drobiowa kość kulinarna albo (wersja szybsza) kostka bulionu drobiowego,
  • 2 litry wody,
  • jarzyny: marchewka, seler, pietruszka,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziele angielskie,
  • kilka ziarek pieprzu,
  • ew. odrobina jarzynki,
  • 30 dkg pieczarek,
  • odrobina masła (do smażenia),
  • jeden serek camembert,
  • 2 łyżki śmietany 12%,

Making-of:

  • Do garnka wkładamy jedną kość kulinarną drobiową (lub kostkę bulionu), wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy jarzyny, listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego oraz trochę jarzynki i wszystko razem gotujemy około pół godziny.
  • W tym czasie na patelni na małej ilości masła smażymy pokrojone w cienkie paseczki około pieczarki, a następnie gdy trochę się podduszą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę – wszystko podduszamy i dodajemy do zupy.
  • Zupę podprawiamy zmiksowanym camembertem zmieszanym z śmietaną.

Najlepiej podawać z grzankami, ale jeśli zależy nam na czasie wystarczy chleb pokrojony w kostkę.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: