Przepis na lazanię + sos beszamel

19 Lu

Witam,

Dziś przepis na lazanię z sosem beszamel🙂

Powyższe zdjęcia pokazują lazanię przed i po włożeniu do piekarnika. Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcia – to było nocne gotowanie:)

Składniki na lazanię:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 średni koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżeczki ziół: bazylii, oregano, ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • 1 opakowanie makaronu lasagne,
  • kostka żółtego sera, około 150-200g.

Sos beszamel – składniki i małe know-how:

  • 2 łyżki mąki pszennej należy zasmażyć na 2 łyżkach masła,
  • dodajemy dwie szklanki mleka i wszystko szybko mieszamy, żeby nie utworzyły się grudki,
  • gdy sos zgęstnieje dodajemy garść parmezanu (można też dodać 1 jajko – ja wybrałam wariant niejajeczny :)).

Making-of:

  • cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy,
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa, dodajemy mięso i dalej smażyć na małym ogniu,
  • dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut,
  • dno blaszki bądź szklanej patery smarujemy oliwa po czym wykładamy je połową płatów makaronu lasagne, wykładamy połowę mięsa, na nią sos beszamelowy. Czynność tę powtarzamy kilkukrotnie, aż otrzymamy kopiec lazanii. Ostatnim piętrem powinien być sos beszamelowy,
  • całość posypujemy startym żółtym serem,
  • paterę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: