Pomysł na wiosenny obiad: bliny pietruszkowe z łososiem

1 Kwi

Cześć,

Co jest słodkie, występuje w przyrodzie i nie jest owocem?

Dziś postanowiła zrobić bliny pietruszkowe z łososiem by się przekonać czy rzeczywiście pietruszka może być słodka. Efekt wyszedł naprawdę ciekawie. Zapraszam do gotowania:)


Składniki:

  • 250 g korzenia pietruszki (lepiej jednak kupić nieco więcej gdyż przy odcinaniu zbyt twardej końcówki lub odkrajaniu rozgałęzień na końcu korzenia trochę pietruszki nam ubędzie),
  • 200 ml mleka (użyłam tutaj mleka 2%),
  • 40 g masła,
  • 150 ml śmietany 36% (proponuje kupić 200 ml, 50 ml wykorzystamy do ozdobienia blinów),
  • 1 jajko, 2 białka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • 6 plastrów łososia,


Making-of:

    • Pietruszkę obieramy (możemy ją od razu pokroić na kawałki o długości 4-5 centymetrów – ułatwi nam to później miksowanie).
    • Zagotowujemy 0,5 litra wody z 200 ml mleka, mieszamy od czasu do czasu. Gdy tylko zacznie wrzeć, wrzucamy pietruszkę i całość gotujemy 25 minut (gotowałam do około 15 min na średnim ogniu, a potem na dużym).
    • Wylewamy płyn, pietruszkę, śmietanę i masło miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Po czym odstawiamy do ostygnięcia.
    • Dodajemy jajko, ubite białka, mąkę, sól i pieprz. Całość ponownie miksujemy aż uzyskamy puszystą masę.
    • Bliny smażymy na małej ilości oleju, po 2 minuty z każdej strony. Osuszamy je bibułą z nadmiaru tłuszczu.
    • Na koniec dekorujemy je odrobiną śmietany, łososia i szczypiorkiem.

Smacznego!:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: