Moja pierwsza tarta: cytynowa

15 Maj

Cześć,

Już dawno nosiłam się z zamiarem upieczenia jakiejś owocowej tarty. Padło na tartę cytrynową. Prostą i rześką, w sam raz na lato:)

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 110 g masła (dobrze około godziny przed pieczeniem wyciągnąć je z lodówki),
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,

Składniki na masę:

  • 250 ml mleka (użyłam 2%),
  • 150 g cukru kryształu,
  • 2 jajka,
  • skórka starta z 2 cytryn,
  • sok z 2 cytryn,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,

Making-of:

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtko, sól i wyrabiamy ciasto (można wykorzystać mikser do roztopienia kawałków masła). Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę.
  • Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy i układamy w nasmarowanej masłem formie na tartę (ja użyłam zwykłej okrągłej formy na ciasto) o średnicy około 22 cm. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.
  • Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia. Zabieramy się za masę.
  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 30 g cukru. Gotujemy aż do zagotowania.
  • Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy żółtka i cały czas mieszając, wlewamy gorące mleko. Dodajemy skórkę i sok z cytryn. Całość gotujemy cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy.
  • Białka (jedno z przepisu na ciasto i dwa z przepisu na masę) ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostały cukier (120 g) i ubijamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Zagotowaną masę ściągamy z kuchenki. Dodajemy do niej ubite białko i bardzo delikatnie mieszamy aż obie masy się w pełni wymieszają. Wymieszaną masę nakładamy na tartę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 10-15 minut.
  • Po ostygnięciu ciasto można przyozdobić świeżo startą skórką z pomarańczy.

Smacznego:)

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Moja pierwsza tarta: cytynowa”

  1. Panna Malwinna 18 Maj 2012 @ 06:26 #

    Takie tarty z dodatkiem cytrusów niezwykle lubię;)

    pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: