Śniadaniowe bułeczki ze szczypiorkiem i bazylią

27 Maj

Cześć,

Dziś śniadaniowo – pyszne bułeczki ze szczypiorkiem i bazylią.

Składniki (na 7 małych bułeczek):

  • 200 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół opakowania drożdży instant (opakowanie 7g),
  • 70 g masła (pół godziny wcześniej wyciągniętego z lodówki),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • szczypiorek (wedle uznania),
  • świeża bazylia (wedle uznania, ja użyłam 5 dużych listków),

Making-of:

  • Drożdże należy rozpuścić w mleku i pozostawić aż zaczną pracować (około 20 minut).
  • Do mąki i soli dodajemy jajko, drożdże oraz mleko. Całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie umieszczamy je w misce i przykrywamy folią spożywczą (folię należy uprzednio natłuścić). Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto. Dodajemy posiekany szczypiorek i bazylię i ponownie zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na bułeczki i układamy je na natłuszczonej blasze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej pół godziny.
  • Bułeczki smarujemy mlekiem a następnie wstawiamy do pikarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 20 minut.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: