Sezonowo: zupa-krem z białych szparagów

3 Czer

Witam,

Po raz kolejny białe szparagi. Tym razem zupa-krem z białych-szparagów.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.
Wskazówki odnośnie szparagów można znaleźć w tym wpisie: Wskazówki odnośnie szparagów

Making-of:

  • Szparagi obieramy. odcinamy główki i około 2-3 cm górnej części łodyżki i gotujemy je w wodzie ze szczyptą cukru aż będą miękkie.
  • Pozostałe części pędów kroimy w 4-5 cm części (tak by łatwiej było je zmiksować) i gotujemy w wodzie ze szczyptą cukru aż zmięknął. Następnie miękkie części pędów wrzucamy do bulionu i całość miksujemy(dobrze jest całość przepuścić przez sito tak by oddzielić płyn od włókien, które pomimo zmiksowania mogą zostać).
  • Na maśle przysmażamy mąkę, nie rumieniąc jej. Następnie dodajemy do niej odrobinę zupy oraz śmietanę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy a następnie wlewamy ją do zupy.
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem (2 łyżeczki). Podajemy z ugotowanymi uprzednio główkami i górnymi częściami łodyżek.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: