Prosty przepis na Moussakę!

9 Czer

Witam,

Dziś Moussaka (Musaka) – zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Moussaka – tradycyjna grecka zapiekanka z bakłażanów, mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Od dawna nosiłam się z zamiarem przyrządzenia tego dania, ale ze względu na długi czas przygotowania pozostawało to na etapie zamiarów. Aż do momentu, gdy znalazłam przepis na uproszczony wariant.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 pomidor,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka,

Making-of:

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na patelni aż do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy. Gdy mięsko jest gotowe, dodajemy pokrojone w drobną kostkę (1-2 cm) ziemniaki i przysmażamy około 5 minut.
  • Do mieszanki dodajemy odrobinę wody tak by nic nie przywarło i dusimy na małym ogniu aż ziemniaki będą z zewnątrz miękkie. Następnie całość przekładamy do szklanej patery i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut.
  • Gdy zapiekanka jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Mieszamy jajka, mąkę oraz jogurt aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Po upływie 25 minut, zapiekankę wyciągamy z piekarnika, zalewamy sosem, na wierzchu kładąc plastry pomidora a następnie całość ponownie pieczemy w piekarniku.
  • Pieczemy aż warstwa sosu nabierze koloru brązowo-złotego.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: