Lekko podsmażane białe szparagi z makaronem

17 Czer

Cześć,

Dziś białe szparagi w kolejnym wydaniu, a mianowicie: lekko podsmażane białe szparagi z makaronem. Danie szybkie i bardzo sycące oraz bardzo zdrowe – dzięki wyrazistemu smakowi szparagów nie potrzeba żadnych przypraw. Ewentualnie można dodać odrobinę zmielonego czerwonego pieprzu lub majeranek.

Składniki:

  • 10 dag boczku wędzonego,
  • makaron penne – wedle uznania (dla dwóch osób dałam dwie garści),
  • szczypta cukru,
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%,
  • pęczek białych szparagów,
  • 10 dag żółtego sera,

Wskazówki odnośnie szparagów można znaleźć w tym wpisie: Wskazówki odnośnie szparagów

Making-of:

  • Obrane, związane nitką szparagi, wsadzamy do garnka z gotującą się wodą z szczyptą cukru. Gotujemy na stojąco, przez około 15 minut. Jednocześnie w drugim garnku gotujemy makaron.
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym dodajemy ugotowany makaron.
  • Gdy makaron lekko się zarumieni, dodajemy śmietanę oraz pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki, zagotowane szparagi.
  • Całość przysmażamy cały czas mieszając około 5 minut. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pokrojonym w paski lub startym żółtym serem.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: