Domowe cytrynowo-mleczne czekoladki

24 Czer

Cześć,

Dziś przepis na pyszne, idealne na lato, cytrynowo-mleczne czekoladki. Idealne szczególnie dla wielbicieli białej czekolady.

Składniki:

  • 125 gramów serka mascarpone,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 300 gram białej czekolady,
  • pół szklanki mleka.

Making-of:

  • Z cytryny, po uprzednim wyparzeniu wrzątkiem, ścieramy skórkę i dzielimy.
  • 100 g białej czekolady wraz z dwiema łyżkami mleka topimy na średnim ogniu.
  • Serek ucieramy z czekoladą (po przestudzeniu) i mlekiem w proszku. Dodajemy sok oraz połowę startej skórki z cytryny. Dokładnie ucieramy. Gładką masę przekładamy do miseczki, szczelnie owijając folią aluminiową i wstawiając na 2 godziny do lodówki.
  • Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formujemy małe czekoladki (może być tutaj pomocna łyżka do wycinania kulek z owoców), następnie układając je na talerzu. Po wykorzystaniu całej masy, czekoladki ponownie zakrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Pozostałą czekoladę topimy z resztą mleka i obtaczamy (póki ciepła) w niej czekoladki. Czubki czekoladek posypujemy pozostałą połową startej skórki z cytryny. Ponownie odstawiamy na pół godz do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: