Zielone szparagi zapiekane z serem i szynką

25 Czer

Cześć,

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Na zakończenie serii z białymi szparagami, postanowiłam wrócić do zielonych – o znacznie konkretniejszym smaku, efektem czego jest przepis na zielone szparagi zapiekane z serem i szynką. Z góry przepraszam za jakość zdjęcia – znów było nocne gotowanie:)

Składniki:

  • duży pęczek zielonych szparagów,
  • 10 dag szynki,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 dag żółtego sera (może być w kostce lub w plasterkach),
  • szczypta soli.

Making-of:

  • Szparagi myjemy, odcinamy uschnięte końcówki. Łączymy ponownie w pęczek (najlepiej bawełnianą nitką) i wkładamy stojąco do wrzątku ze szczyptą soli. Gotujemy około 5 minut. Dokładnie odsączamy.
  • Ugotowane szparagi kładziemy płasko w żaroodpornym naczyniu.
  • Szynkę kroimy w drobne paseczki i przysmażamy na maśle. Żółty ser ścieramy na tarce lub kroimy w drobne paseczki.
  • Szparagi posypujemy najpierw szynką, a następnie serem. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: