Tarta budyniowo-wiśniowa

26 Czer

Cześć,

Dziś postanowiłam wykorzystać najnowszy nabytek – nową szklaną formę. I tak oto przygotowałam tartę budyniowo-wiśniową.

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 2 jajka,
  • 155 gramów mąki pszennej,
  • 150 gram cukru kryształu,
  • 115 gram masła,
  • 280 mililitrów śmietany 18%,
  • 2 szczypty soli,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka wiśni (zamiennie mogą to być truskawki, czereśnie lub maliny).

Making-of:

  • Żółtko, 2 łyżeczki zimnej wody, mąkę, 50g cukru kryształu, zimne masło oraz szczyptę soli zagniatamy. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki.
  • Następnie ciasto wyciągamy i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je przez 15 minut.
  • Pozostałe składniki łączymy za pomocą miksera (wariant dla osób, którym się spieszy – ja tym razem wybrałam ten wariant:). Jeśli mamy więcej czasu: ubijamy białka a następnie delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami mieszając) aż powstanie gładka masa. Masę wylewamy na podpieczony spód, a na wierzchu układamy wiśnie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut aż masa stężeje.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: