Ciasteczka biscotti z pistacjami i cytrynowo-waniliową nutą

3 Lip

Cześć,

Tym razem inspirację do pieczenia znalazłam na blogu fantazjemagdyk, gdzie urzekły mnie świetne zdjęcia potraw.

Dziś ciasteczka biscotti z pistacjami i cytrynowo-waniliową nutą – pyszne, sycące – idealne na drugie śniadanie albo po prostu małą przekąskę w pracy (testowałam na współpracownikach:)).

Składniki:

  • 60g masła (najlepiej w temperaturze pokojowej),
  • 80g cukru kryształu (w przepisie na wspomnianym blogu jest 180 g, ale moim zdaniem 80 g wystarczy by nadać lekko-słodki smak),
  • 1 niepełna łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka świeżo startej skórki cytryny,
  • 3 jajka,
  • 335g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150g pistacji (całych lub posiekanych).

Making-of:

  • Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy cukier, ekstrakt, skórkę z cytryny dalej ucierając.
  • Następnie dodajemy pojedynczo jajka ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Ciasto przykrywamy, schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30cm. Uformowane wałki układamy na blaszce oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 175’C przez 20 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy przez 10 minut.
  • Po przestudzeniu ciasto kroimy nożem na 1-2 cm kromeczki, na ukos. Układamy je na blaszce na płasko i podpiekamy przez około 20 minut w temperaturze 175’C (w połowie pieczenia odwracając na drugą stronę). Po wyschnięciu ciasteczka powinny być chrupiące:)

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: