Śniadaniowe ciasto ze śliwkami i pestkami dyni

16 Sier

Cześć,

Dziś jedno z moich ulubionych połączeń: mocny smak śliwek i uniwersalne pestki dyni pasujące zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. W tym przepisie w końcu po raz pierwszy wypróbowałam domowy ekstrakt z wanilii. Rewelacja! W trakcie przygotowywania ciasta obawiałam się, że aromat alkoholu może być za mocny, ale po upieczeniu wszystkie wątpliwości zostały rozwiane – w cieście nie czuć alkoholu, a do tego smak wanilii jest słodki i dość wyraźny – zupełnie nieporównywalny ze sklepowym olejkiem waniliowym. Zapraszam na śniadaniowe ciasto ze śliwkami i pestkami dyni.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mleka (użyłam mleka 2%),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii (można zastąpić 5 kroplami sklepowego olejku waniliowego),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 6 dużych śliwek,
  • garść pestek dyni do posypania.

A tutaj inny wariant – w foremce na tartę:

 

Making-of:

  • Mąkę pszesiewamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem.
  • Do mieszanki jajek dodajemy mąkę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i jeszcze raz mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut (zależy od głębokości foremki, do jakiej ciasto przełożyliśmy).

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: