Śniadaniowe muffiny z pistacjami i pestkami dyni

22 Sier

Cześć,

Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego na śniadanie. Zapraszam na śniadaniowe muffiny z pistacjami i pestkami dyni.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 12 łyżek jogurtu naturalnego (wychodzi połowa dużego jogurtu),
  • pół torebki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (albo 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 2 łyżki oleju,
  • garść pistacji,
  • pestki dyni do posypania.

Making-of:

  • Mąkę pszesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. W drugiej misce ubijamy białka.
  • Do ubitych białek dodajemy żółtka, jogurt, olej oraz ekstrakt. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli dodajemy mąkę delikatnie mieszając. Na koniec całość mieszamy z pistacjami.
  • Masę przekładamy do natłuszczonych form. Posypujemy z wierzchu pestkami dyni. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: