Przeprowadzkowe muffinki malinowe:)

4 Wrz

Cześć,

Tym razem wpis już nie z uroczej krakowskiej kamienicy w rynku, ale z nie mniej klimatycznego Podgórza. Pomimo przeprowadzki nie mogłam się powstrzymać i czegoś nie upiec. Zapraszam na muffinki malinowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół torebki cukru wanilinowego,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego (albo 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 2 szklanki malin,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Making-of:

  • Ubijamy białka powoli dodając cukier kryształ z mieszany z cukrem wanilinowym.
  • Dodajemy żółtka i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Następnie wlewamy ekstrakt i dodajemy powoli partiami mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodajemy maliny. Ciasto przelewamy do foremek (korzystałam z silikonowych. Inne należy natłuścić). Wierzch babeczek ozdabiamy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: