Borówkowe lato – lekkie ciasto na deser

6 Wrz

Cześć,

Dziś na koniec lata lekkie ciasto z borówkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 torebki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki borówek,
  • 4 łyżeczki nasion słonecznika,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Making-of:

    • Białka ubijamy. Dodajemy powoli cukier kryształ zmieszany z wanilinowym i ubijmy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żółtka i ekstrakt, delikatnie mieszamy.
    • Dodajemy mleko oraz mąkę pszesianą z proszkiem i całość delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy borówki oraz słonecznik.
    • Masę przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: