Imbirówka z cytryną i pikantna oliwa

8 Wrz

Cześć,

Póki zmagam się z brakiem chwilowym brakiem piekarnika na mieszkaniu, postanowiłam wypróbować czegoś bez pieczenia. Na pierwszy rzut poszła imbirówka z cytryną idealna na zimne jesienne wieczory i pikantna oliwa, która szczególnie świetnie wypada w duecie z mięsem.

Imbirówka z cytryną

Składniki:

  • 70 dag świeżego imbiru,
  • 2 cytryny,
  • łyżeczka skórki z limetki,
  • 20 dag cukru kryształu,
  • 500 ml wódki.

Making-of:

  • Imbir obieramy i drobno kroimy. Cytryny sparzamy a następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
  • Do małego garnka wlewamy szklankę wody oraz sok z cytryn. Dodajemy imbir, cukier, skórkę z cytryn i limetki. Całość gotujemy 10 minut na średnim ogniu.
  • Po wystudzeniu, zalewamy wszystko wódką, mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewka powinna być gotowa po 2 tygodniach.

Mały update:

  • Już jestem po pierwszej degustacji. Ostrość imbiru nieco przyćmiła cytrynę i limetkę dlatego proponuję zmniejszyć ilość imbiru nawet o połowę.
  • Ostry posmak imbiru zneutralizowałam dodatkowo 2 łyżkami (z lekką górką) miodu wielokwiatowego nieco przygrzanego w rondelku (aż do uzyskania wodnistej konsystencji).

Pikantna oliwa

Składniki:

  • około 200 ml oliwy z oliwek,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 4 ostre papryczki.

Making-of:

  • Czosnek drobno kroimy, wrzucamy do butelki. Następnie papryczki rozcinamy i kroimy na drobne paski usuwając uprzednio pestki. Dodajemy je do butelki.
  • Całość zalewamy oliwą. Odkładamy w zaciemnione miejsce. Po około 2 tygodniach możemy próbować pikantnej oliwy.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: