Ciasteczka kakaowo-pomarańczowe

14 Wrz

Cześć,

Dziś ciasteczka kakaowo-pomarańczowe. Niestety wykonane nieco chałupniczymi metodami z improwizowanym wałkiem i jeszcze bardziej improwizowanym dozownikiem masy – ale i tak bardzo smaczne, w szczególności w duecie z ciepłą herbatą:)

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek masła,
  • 6 łyżek cukru kryształu,
  • 1 jajko,
  • skórka starta z połowy pomarańczy,
  • 1 łyżka mleka (użyłam 2%),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 tabliczka (około 100 g) gorzkiej czekolady.

Składniki na lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Making-of:

  • Masło ucieramy z cukrem do białości. Jajko rozmącamy w miseczce i dolewamy do masła. Dodajemy mleko oraz skórkę z pomarańczy.
  • Mąkę przesiewamy z kakao i dosypujemy do masy, ugniatając gładkie ciasto.
  • Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-4 mm i wycinamy z niego ciasteczka (do wycinania użyłam foremki na babeczki). Ciasteczka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Robimy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Nakładamy na wystudzone ciasteczka. Następnie czekamy około 30 minut aż lukier zastygnie.
  • Czekoladę roztapiamy, przekładamy do woreczka i nakładamy na ciasteczka.

Inspiracja zaczerpnięta z gazety „Świat kobiety” 09/2010

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: