Figa na deser! Ciasto z limonką i figą

16 Wrz

Cześć,

Dziś lekkie i niskokaloryczne ciasto z limonką i figą.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół torebki cukru wanilinowego,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 2 jajka,
  • 1 świeża figa,
  • 1 limonka.

Making-of:

  • Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier kryształ wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Następnie dodajemy jajka, ekstrakt, mleko, skórkę i sok z limonki oraz mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia (wszystko dodajemy powoli, delikatnie mieszając).
  • Masę przelewamy do natłuszczonej i lekko posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy figę pokrojoną w plasterki.
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: