Jesienne korzenne ciasto z dynią

4 Paźdź

Cześć,

Dziś nieco jesiennie – korzenne ciasto z dynią. Delikatne o mocnym aromacie, polane czekoladą – idealne na chłodne jesienne wieczory:)

Składniki:

  • 700 gram dyni (przed upieczeniem),
  • 150 gram masła,
  • 150 gram cukru kryształu,
  • 350 gram mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka),
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-ego).

Making-of:

  • Przygotowujemy purée z dyni. Wskazówki i opis tutaj.
  • Masło i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy jaja, przyprawy, skórkę z cytryny (odkładamy połowę do dekoracji) oraz wystudzone purée z dyni i ponownie miksujemy.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do dyniowej masy i delikatnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy ciasto wystygnie, połamaną na kawałki czekoladę gotujemy razem z mlekiem aż do uzyskania gładkiej masy. Polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy pozostałą skórką z cytryny.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: