Owocowo-czekoladowy deser z figą w roli głównej

5 Paźdź

Cześć,

Dziś mój autorski przepis na deser kilku smaków: pieczona figa z bananem i musem z ciemnego winogrona w biało-waniliowym musie czekoladowym. Wpis ten bierze udział w akcji „Figa (nie tylko) z makiem” na Durszlaku (stąd też możecie zobaczyć nowy banner na dole kolumny z prawej).

Składniki (na 3 porcje):

  • 4 świeże figi,
  • 1 kiść ciemnego winogrona (polskiego),
  • 1 banan,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka (użyłam 2%-ego),
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii,
  • odrobina ciemnej czekolady do ozdoby.

Making-of:

  • Figi kroimy na ćwiartki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 160 stopni (należy uważać by się nie spaliły albo nie „rozlały”).
  • Miksujemy winogrono i powstały mus wlewamy na spód pucharków.
  • Do środka pucharków wkładamy pieczone figi i pokrojonego w plastry banana.
  • Białą czekoladę wraz z mlekiem i ekstraktem gotujemy cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy. Polewamy nią owoce. Całość ozdabiamy startą gorzką czekoladą.

Smacznego:)

Advertisements

Odpowiedzi: 2 to “Owocowo-czekoladowy deser z figą w roli głównej”

  1. asieja 5 Październik 2012 @ 08:37 #

    jak coś ma figę w roli głównej, to juz to strasznie lubię

    • krakowgotuje 5 Październik 2012 @ 15:18 #

      ja też, a pieczona figa to dla mnie najlepsze delicje:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: