Dyniowe babeczki z suszonymi pomidorami i camembertem

7 Paźdź

Cześć,

Kontynuując zabawy z dynią w kuchni tym razem zrobiłam dyniowe babeczki z suszonymi pomidorami i camembertem – świetne na śniadanie i kolację.

Składniki (na 40 babeczek):

  • 1 kg dyni,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 camembert (120 g),
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie (możemy wziąć zwykłe suszone pomidory, ale należy wtedy dodać do ciasta 2 łyżki oliwy).

Making-of:

  • Przygotowujemy purée z dyni. Wskazówki tutaj.
  • Do wystudzonego purée z dyni dodajemy cukier oraz sól, mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy paprykę i tymianek i całość mieszamy.
  • Jajka mieszamy z maślanką i drobno pokrojonymi pomidorami. Jajeczną masę dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy dynię. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy pokrojony w drobną kostkę camembert. Mieszamy i przelewamy do natłuszczonych foremek./li>
  • Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: