Dyniowe bułeczki scones z cynamonem

11 Paźdź

Cześć,

Dziś znów na pomarańczowo. Na szczęście kilkukilogramowa dynia powoli się kończy, także już niedługo zmienię temat. Może na pigwę?:) Ale póki co zapraszam na dyniowe bułeczki scones z cynamonem – najlepsze na ciepło, dobre zarówno solo, jak i z dżemem.

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki ziaren słonecznika,
  • 4 łyżki pestek dyni.

Making-of:

  • Purée z dyni przygotowujemy według wskazówek.
  • Do purée dodajemy żółtka i olej. Całość mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem, cukrem, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy nasiona słonecznika i pestki dyni. Mieszamy.
  • Dynię mieszamy z białkiem. Dodajemy mieszaninę mąki. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki, ale uważamy by nie przesadzić inaczej bułeczki mogą wyjść nieco twarde.
  • Formujemy kulki. Możemy je ozdobić pestkami dyni i lekko oprószyć cynamonem.
  • Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: