Sentymentalnie – winko z aloesu

12 Paźdź

Cześć,

Dziś w ramach małego powrotu do smaków z dzieciństwa przedstawiam winko z aloesu. Zawsze na przeziębienie czy na brak apetytu dostawałam od babci łyżkę tego specyfiku. Jeśli nie wyobrażaliście sobie do tej pory, iż aloes można również wykorzystać w kuchni, zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • kilka dużych liści z co najmniej 3 letniego aloesu (użyłam 6 liści),
  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina,
  • 50 dag miodu pszczelego (można nieco mniej. Mi winko wyszło bardzo słodkie).

Making-of:

  • Liście aloesu myjemy, osuszamy i chowamy do lodówki na tydzień.
  • Aloes wyciągamy, odkrajamy kolce, obieramy skórkę tak by został sam miąższ, który należy zmielić albo zetrzeć na tarce a następnie wymieszać z winem i miodem. Otrzymaną miksturę wlewamy do naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na 5 dni.
  • Po 5 dniach, winko przepuszczamy dwa razy przez gazę i volia. Należy je przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: