Korzenne ciasteczka z dynią i kawałkami czekolady

13 Paźdź

Cześć,

Na chłodne jesienne śniadanie lub podwieczorek – korzenne ciasteczka z dynią i kawałkami czekolady. Jest to świetna alternatywa dla miłośników korzennych słodyczy, którym znudziły się pierniczki czy ciasteczka cynamonowe. Bardzo aromatyczne.

Składniki (na 30 ciasteczek):

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (albo 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 60 gram gorzkiej czekolady (albo więcej jak kto woli).

Making-of:

  • Purée z dyni przygotowujemy według wskazówek.
  • W jednej misce miksujemy dynię, olej, cukier, ekstrakt i jajko.
  • W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem, cynamonem, gałką, solą i sodą. Dodajemy do pierwszej miski, ponownie miksujemy.
  • Do masy dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Całość mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem, na którym w dużych odstępach nakładamy masę. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Cukiernicze kreacje

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: