Maślano-cytrynowe ciasteczka scones z żurawiną

14 Paźdź

Cześć,

Dziś znów ciasteczka scones, ale już nie w wydaniu dyniowo-cynamonowym. Ze względu na słodycz i dużą ilość żurawiny zdecydowanie bardziej pasują jako słodki deser niż lekkie śniadanie. Zapraszam na maślano-cytrynowe ciasteczka scones z żurawiną.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1 i 1/3 szklanki żurawiny,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%-owej).

Making-of:

  • Miksujemy mąkę, skórkę z cytryny, cukier, proszek, sól, olej i maślankę. Dodajemy żurawinę i całość mieszamy.
  • W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy śmietanę i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Otrzymaną miksturę wlewamy do pierwszej miski i zagniatamy na ciasto.
  • Ciasto wałkujemy a następnie wycinamy z niego szklanką krążki o grubości 1-1,5 cm.
  • Ciasteczka kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Najlepiej podawać na ciepło. Dobrze smakują zarówno z dżemem, jak i solo.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: