A na śniadanie… ziołowe chlebki

15 Paźdź

Cześć,

Od niedawna wczytuje się w świetny blog Kornik w kuchni, który każdemu gorąco polecam. Tam właśnie znalazłam przepis wprost idealny na śniadanie. Z drobnymi zmianami, ale są. Pora na ziołowe chlebki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru kryształu,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Making-of:

  • Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Dodajemy cukier i 5 łyżek mąki. Mieszamy aż do otrzymania konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy wodę oraz pozostałą mąkę wymieszaną z solą i przyprawami. Całość zagniatamy na ciasto.
  • Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem przez około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i formujemy z nich dwa małe chlebki. W razie gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy odrobinę mąki.
  • Chlebki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 25 minut w temperaturze 200 stopni. W ciągu pierwszych 10 minut piekarnik należy dwa razy lekko spryskać wodą.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: