Makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym

17 Paźdź

Cześć,

Dziś ponownie makaron z dynią, ale tym razem w wariancie nieco delikatniejszym. Zapraszam na makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • makaron penne (pół opakowania),
  • 300 gram dyni,
  • 3 łyżki śmietany (użyłam 12%-owej),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 10 dag żółtego sera (użyłam goudy),
  • sól, pieprz.

Making-of:

  • Gotujemy makaron. Najlepiej al dente.
  • Z dyni odkrawamy miękki miąższ z pestkami oraz skórkę. Kroimy na drobną kostkę i gotujemy w odrobinie wody na dużym ogniu przez 4 minuty.
  • Po ugotowaniu makaronu, wylewamy wodę, a do garnka dodajemy dynię, śmietanę i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu szybko mieszając by nic nie przywarło. Po dwóch minutach dodajemy starty żółty ser. Energicznie mieszamy jeszcze przez półtora minuty.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: