Muffiny mocno limonkowe

24 Paźdź

Cześć,

Dziś pora na duże uderzenie limonki z lekko przypiekanym miąższem na wierzchu. Zapraszam na limonkowe muffinki.

Składniki (na 10 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 torebki cukru wanilinowego,
  • 2 limonki,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 2/3 szklanki maślanki.

Making-of:

  • Ścieramy skórkę z limonek i cytryny. Dodajemy do niej jajko, olej, maślankę i sok wyciśnięty z limonek. Przed wyciśnięciem soku odkrajamy pare plasterków, które pójdą na wierzch muffinek. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier kryształ i cukier wanilinowy. Mieszamy a następnie dodajemy do pierwszej mieszanki.
  • Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelewamy do foremek. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po pierwszych 2-3 minutach pieczenia, na wierzch muffinek kładziemy plasterki limonek.

Smacznego:)

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Muffiny mocno limonkowe”

  1. gin 28 października 2012 @ 01:25 #

    Robiłam podobne, tyle, że z cytryną. Ten przypieczony plasterek na wierzchu smakuje bosko! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: