Śniadaniowe muffinki z oliwkami i serem feta

29 Paźdź

Cześć,

Tym razem znów muffinkowo, ale na śniadanie. Zapraszam na pożywne babeczki w stylu greckim – muffinki z oliwkami i serem feta.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie drylowanych oliwek z papryką,
  • 1/2 opakowania sera feta (około 140 gram),
  • 1 łyżeczka proszkowanej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

Making-of:

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem i przyprawami.
  • Roztrzepane jajko mieszamy z olejem i maślanką. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Całość mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę z mąką. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Ciasto przelewamy do foremek. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: