Makaronowa bomba beta-karotenowa na obiad

3 List

Cześć,

Po raz kolejny makaron z dynią, natomiast tym razem już nie w wariancie z suszonymi pomidorami ani w wariancie serowym. Tym razem zapraszam na mocne uderzenie beta-karotenu – makaron z dynią i marchewką.

Składniki (na dwie porcje):

  • około 400 gram dyni,
  • 1 marchewka,
  • makaron penne – porcja dla dwóch osób,
  • 2 trójkątne serki topione śmietankowe,
  • odrobina suszonego oregano,
  • sól, pieprz,
  • łyżka pikantnej oliwy (Bądź zwykłej. Ja skorzystałam z oliwy na ostro domowej roboty).

Making-of:

  • Makaron gotujemy al dente. Z dyni odkrawamy miąższ z pestkami oraz skórkę. Resztę kroimy na drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Pokrojone warzywa gotujemy w odrobinie wody na dużym ogniu przez 5 minut.
  • Po ugotowaniu warzyw, wylewamy wodę. Dodajemy do nich ugotowany makaron, oliwę, serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 5 minut aż serki się roztopią. Cały czas mieszamy i uważamy by nic nie przywarło.
  • Makaron nakładamy na talerz i lekko oprószamy suszonym oregano.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: