Dyniowo-pomarańczowe muffinki

18 List

Cześć,

Po zakończeniu II edycji #e-biznes festiwal pora wrócić do rzeczywistości i do kucharzenia. Tych, którzy jeszcze nie słyszeli albo nie mieli okazji być na konferencji, odsyłam na stronę festiwalu i zapraszam w przyszłym roku na kolejną edycję.

W ramach powrotu do bloga po tygodniowej przerwie, znów sięgnęłam po dynię, ale tym razem w duecie z pomarańczą i w wariancie na słodko. Zapraszam na muffinki dyniowo-pomarańczowe.

Składniki:

  • 150 gram mąki pszennej,
  • 150 gram cukru kryształu,
  • 3 kopiaste łyżki purée z dyni (opis poniżej),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Making-of:

  • Purée z dyni przygotowujemy według wskazówek.
  • Mąkę, cukier, przyprawy, sodę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
  • Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich olej, dynię, sok i 1/2 skórki z pomarańczy. Mieszamy a następnie łączymy z mąką.
  • Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto przelewamy do foremek. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Cukier puder łączymy z odrobiną wody. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie polewamy lukrem wystygłe muffinki. Ozdabiamy pozostałą skórką z pomarańczy.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: