Serowo-ziołowe bułeczki na śniadanie

21 List

Cześć,

Tym razem pora na prostą alternatywę na śniadanie. Zapraszam na serowo-ziołowe bułeczki śniadaniowe.

Składniki (na 10 bułeczek):

  • 100 gram śmietankowego serka topionego,
  • około 200 ml wody,
  • 450 gram maki pszennej,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru kryształu,
  • 2 łyżeczki oleju.

Making-of:

  • Serek mieszamy z wodą, drożdżami i olejem. Jeśli nie chce się rozpuścić, korzystamy z blendera.
  • Mąkę mieszamy z ziołami, cukrem i solą. Łączymy z pierwszą mieszanką i zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Ciasto dzielimy na drobniejsze części. Z każdej z części rolujemy wałek o długości ok. 25 cm a następnie układamy z niego kształt precla.
  • Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: