Marchewkowe ciasteczka z kremem serowo-cytrynowym

9 Gru

Cześć,

Tym razem przepis na jeden z wypieków, które zagościły na ostatnim spotkaniu Geek Girls Carrots. Zapraszam na marchewkowe ciasteczka z kremem serowo-cytrynowym.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na około 15 całych, podwójnych ciasteczek):

  • 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych (zwykłe płatki 2 razy przepuściłam przez maszynkę do mielenia),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 150 gram miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (przepis na ekstrakt znajdziecie tutaj)(w oryginalnym przepisie było pół torebki cukru wanilinowego),
  • około 1 szklanka startej marchewki (1 duża marchewka),
  • 1 jajko.

Składniki na krem:

  • 100 gram kremowego twarożku,
  • 2 łyżki waniliowego serka Danio,
  • drobno starta skórka z jednej cytryny.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Płatki owsiane mielimy tak, aby miały konsystencję mąki. Dwa razy przepuściłam je przez maszynkę do mielenia i wystarczyło. Otrzymaną mąkę owsianą mieszamy z mąką pszenną, cynamonem, gałką, sodą oraz solą.
  • Masło miksujemy z cukrem i ekstraktem z wanilii aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jajko i ucieramy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy mączną mieszaninę oraz mąkę i wszystkie składniki łączymy. Ciasto będzie bardzo lepkie także w trakcie formowania ciasteczek być może będzie trzeba dodać trochę mąki pszennej (ja dodałam około 4 płaskie łyżki). Z uwagi na lepkość ciężko jest uformować idealny kształt. Urywałam z masy odrobinę ciasta, wyrabiałam na kulkę, lekko spłaszczałam i w ten sposób udało mi się uzyskać w miarę jednorodne kształty.
  • Ciasteczka układamy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż ciasteczka lekko stwardnieją i nabiorą lekko złocisto-brązowej barwy).
  • W miseczce mikserem mieszamy serki i skórkę z cytryny. Następnie ciasteczka dobieramy parami (o podobnych kształtach). Oba ciasteczka smarujemy kremem, łączymy razem i lekko dociskamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasteczka z kremem mogą być przechowywane do tygodnia czasu w lodówce.

Inspiracja zaczerpnięta z blogu Domowe Wypieki

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: