Sernik cytrynowo-waniliowy z kremem lemon curd

23 Gru

Cześć,

Po grudniowym przedświątecznym marazmie wracam na bloga z nowymi przepisami. Tym razem efekt pierwszego świątecznego pieczenia – mój pierwszy sernik. Delikatny, waniliowy, o wyraźnym smaku cytryny i z mocno cytrynowym kremem na wierzchu – zapraszam Was na sernik cytrynowo-waniliowy z kremem lemon curd.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego (użyłam wiaderkowego),
  • 4 białka,
  • 200 gram cukru pudru,
  • 80 gram skrobi ziemniaczanej,
  • 2 małe kubeczki śmietany 30%,
  • 1 szklanka mleka 3,2%,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego (lub 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • drobne kawałki czekolady do ozdoby (opcjonalnie).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki na lemon curd:

  • sok z 3 dużych cytryn,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 200 gram cukru kryształu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka z górką skrobi kukurydzianej (zamiennie skrobia ziemniaczana),
  • 100 gram masła.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Cytrynę wyparzamy a następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  • Twarożek, cukier puder, skrobię, śmietanę, mleko, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii wlewamy do miski i mieszamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubijamy białka i dodajemy je do masy delikatnie mieszając łyżką.
  • Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Użyłam formy o średnicy 25 cm (ciasto zmieściło się na styk), ale proponuję wybrać jednak nieco większą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 1h 20 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia tak by nieco opadł i by można było równomiernie nałożyć krem.
  • Aby przygotować krem należy wszystkie składniki wrzucić do garnka o grubym dnie (dobrze jest masło uprzednio pokroić w drobne kawałki dzięki czemu mamy pewność, że szybko się roztopi i w lemon curd nie zostaną żadne „oka” tłuszczu) i całym czas mieszając gotować aż do zagęstnienia. Następnie odstawiamy krem na około 1-2 minuty by lekko ostygł i nakładamy by go na sernik. Z uwagi na to iż na wierzchu sernika wyszła mi „skórka” obcięłam wierzch i dopiero wtedy nałożyłam lemon curd. Możemy dodatkowo ozdobić wierzch kawałkami czekolady. Sernik zostawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: