Świąteczne ciasteczka cynamonowe

25 Gru

Cześć,

Oto i kolejny efekt nocnego pieczenia – wyraźny smak cynamonu połączony z czekoladą i domową kandyzowaną skórką pomarańczy wprost idealne na spokojny świąteczny wieczór w rodzinnym gronie. Pora na świąteczne ciasteczka cynamonowe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 70 gram mąki krupczatki,
  • 70 gram mąki pszennej,
  • 70 gram margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mleka (użyłam 2%-wego),
  • 40 gram cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czekolada deserowa (gorzka),
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Mąki mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Margarynę, żółtka, śmietanę i mleko mieszamy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy mieszankę z mąką i zagniatamy na jednolite ciasto.
  • Ciasto może być nieco wilgotne. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  • Po wystygnięciu ciasteczek, drobno pokrojoną czekoladę gotujemy w około 1/2 szklanki wody aż do roztopienia. Następnie polewamy nią ciastka a ich wierzch dekorujemy skórką pomarańczy.

Smacznego:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: