Delikatna zupa-krem z dyni z kulkami serowymi

2 Sty

Cześć,

Tym razem nowe wykorzystanie kulek serowych pozostałych z sylwestra – jako dodatek do delikatnej zupy-kremu. O dziwo na Starym Kleparzu udało mi się jeszcze dorwać dynię. Pora na delikatną zupę-krem z dyni z kulkami serowymi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • około 400 gram dyni,
  • 1 serek camembert,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich,
  • kuleczki serowe na zagryzkę.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Z dyni odkrawamy skórkę i miękki, mięsisty miąższ. Pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na dużym ogniu około 7 minut aż do zmięknięcia dyni.
  • Do dyni dodajemy pokrojony w kawałki camembert (aby zupa była delikatniejsza należy odkroić z serka białą skórkę), mleko oraz przyprawy. Całość miksujemy blenderem aż do otrzymania jednolitego kremu.
  • Zupę gotujemy na średnim ogniu około 3 minuty po czym przelewamy do talerzy. Dodajemy kulki serowe.

Smacznego:)

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Delikatna zupa-krem z dyni z kulkami serowymi”

  1. Nieśka 27 stycznia 2013 @ 12:31 #

    Bardzo ciekawy pomysł! Dynia to warzywo-cud!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: