Marchewkowe racuchy z jogurtem

6 Sty

Cześć,

Tym razem przepis na lekki i pyszny obiad. Racuchy są delikatne, lekko słodkawe i świetnie smakują z jogurtem (bądź śmietaną). Zapraszam na marchewkowe racuchy z jogurtem.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na obiad dla 1 osoby):

  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka śmietany (użyła 18%-owej),
  • 1,5 łyżki masła,
  • jogurt naturalny,
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Ubijamy białko na sztywno. W drugiej misce mieszamy żółtko, przyprawy, śmietanę i drobno startą marchewkę. Dodajemy ubite białko. Całość mieszamy.
  • Olej wlewamy na patelnię. Czekamy aż zacznie skwierczeć po czym nakładamy ciasto w ilości 1 łyżki z górką na 1 racuch. Im racuchy będą cieńsze tym dokładniej się od środka przypieką. Smażymy ok. 0,5 – 1 minuty każdą ze stron (aż będzie złocisto-brązowa). Z usmażonych racuchów odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  • Racuchy można podawać z jogurtem naturalnym posypanym kilkoma rozdrobnionymi ziarenkami czerwonego pieprzu.

Smacznego 🙂

Reklamy

Komentarze 2 to “Marchewkowe racuchy z jogurtem”

  1. kasia 16 stycznia 2013 @ 15:58 #

    Przydałyby się jeszcze zdjęcia w trakcie robienia, tak dla poglądu, żeby takie cymbały jak ja mogły sobie porównać ze zdjęciem, czy robią wszystko dobrze 🙂

    • krakowgotuje 17 stycznia 2013 @ 14:11 #

      Ok, postaram się dodawać zdjęcia do przepisów, dzięki za wskazówkę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: