Pyszne portugalskie kruche ciasteczka z lemon curd

7 Sty

Cześć,

Tym razem znalazłam świetny przepis na portugalskie kruche ciasteczka, zwane również cytrynowymi odciskami palców (od kształtu i sposobu tworzenia wgłębienia na krem). Kruche, słodkie i z mocnym cytrynowym akcentem. Zapraszam na pyszne portugalskie kruche ciasteczka z lemon curd.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasteczka (około 30 sztuk):

  • 125 gram masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 gram cukru kryształu,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (bądź pięć kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 3 łyżki z lekką górką śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 50 gram mąki ziemniaczanej,
  • 350 gram mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier kryształ lub kolorowa posypka do obtoczenia ciasteczek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki i przepis na lemon curd znajdziecie tutaj. Przygotowałam krem z 1/3 składników.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Mieszamy mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, śmietaną i ekstraktem z wanilii. Dodajemy jajko i 2 łyżki mieszanki mąk i całość miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przykrywamy je folią i wstawiamy na minimum 45 minut do lodówki.
  • Przygotowujemy lemon curd według przepisu. Czekamy aż wystygnie a następnie pod przykryciem chowamy go do lodówki na co najmniej kilka minut.
  • Po wyciągnięciu z lodówki z ciasta formujemy małe kulki (o średnicy około 2 – 2,5 cm) i obtaczamy je w cukrze bądź kolorowej posypce. Kulki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie robimy kciukiem wgłębienie na nadzienie. Z lodówki wyciągamy krem i nakładamy na wgłębienia.
  • Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Inspirację zaczerpnęłam z świetnego bloga Kuchnia nad Atlantykiem.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: