Greckie ciasteczka migdałowo – pomarańczowe z kardamonem

22 Sty

Cześć,

Tym razem zapraszam na lekkie i niesamowicie aromatyczne greckie ciasteczka migdałowo – pomarańczowe z kardamonem. Odrobina słodkości na zimne wieczory 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 300 gram mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 225 gram masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 gram cukru pudru + odrobina cukru pudru do obtoczenia ciasteczek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 3 krople sklepowego olejku waniliowego),
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów,
  • 4 łyżki z górką kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Masło mieszamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jajko, cukier puder oraz ekstrakt. Ponownie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i kardamonem. Całość mieszamy.
  • Do masy dodajemy drobno pokrojone migdały i skórkę pomarańczy. Całość zagniatamy. Otrzymane ciasto powinno być nieco lepkie.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy wałek o średnicy 3 – 4 cm, owijamy folią bądź papierem do pieczenia i chowamy do lodówki na 1h. Po 55 minutach wałki ciasta przekładamy do zamrażarki na 5 minut (dzięki temu łatwiej będzie kroić ciasto).
  • Ciasto kroimy w plastry o średnicy 1,5 – 2 cm. Otrzymane plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (ważne, aby pomiędzy ciasteczkami zachować odstęp około 2 cm).
  • Po wystudzeniu obtaczamy ciasteczka w cukrze pudrze.

Do zrobienia ciasteczek zainspirował mnie przepis znaleziony na apetycznym blogu Pieprz czy wanilia. Polecam! 🙂

Pozdrawiam 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: