Podwójnie orzechowe kruche ciasteczka ze śliwkami

28 Sty

Cześć,

Orzechy i to w podwójnym wydaniu w zestawieniu z cynamonem i pomarańczą to bardzo aromatyczna mieszanka nieporównywalna z żadną inną. Oprócz drobno pokrojonych orzechów włoskich dodałam 3 zielone orzechy włoskie z cukrowo-goździkowej zalewy (jeden ze skarbów, jakie znalazłam w piwnicy). Zapraszam Was na aromatyczne podwójnie orzechowe kruche ciasteczka ze śliwkami.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 3 zielone włoskie orzechy z zalewy cukrowo-goździkowej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 150 gram masła (w temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z pomarańczy (lub 5 kropel sklepowego olejku pomarańczowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMaking-of:

  • Masło ucieramy blenderem na gładką masę. Dodajemy ekstrakt i cukier puder i ponownie mieszamy.
  • Mąkę mieszamy z cynamonem oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, drobno pokrojonymi orzechami z zalewy i suszonymi śliwkami.
  • Obie mieszanki łączymy ugniatając ciasto.
  • Foremki smarujemy tłuszczem. Nakładamy ciasto. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni (aż brzegi ciasteczek się lekko zarumienią).

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: