Lekkie jak puch kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe

29 Sty

Cześć,

Korzystając z weekendowego dostępu do piekarnika (kombiwar jednak nie jest 100%-owym substytutem) postanowiłam przygotować ciasteczka z orzechami. Na pierwszy rzut poszły lekkie jak puch kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASkładniki:

  • 250 gram masła (w temperaturze pokojowej),
  • 100 gram cukru pudru (2/3 szklanki) + odrobina do obtoczenia ciasteczek,
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z pomarańczy (lub 5 kropel sklepowego olejku pomarańczowego),
  • 110 gram mielonych orzechów włoskich (1 szklanka),
  • skórka starta z 2 pomarańczy,
  • 375 gram mąki pszennej (2 i 1/2 szklanki).

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Masło ucieramy blenderem na gładką masę. Dodajemy ekstrakt i cukier puder i ponownie ucieramy.
  • Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami oraz skórką pomarańczy. Dodajemy do masy z masłem i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy małe (około 2-3 cm średnicy) kulki, lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach 1,5-2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy aż ciasteczka się lekko zarumienią (około 20 minut w temperaturze 180 stopni). Po wystygnięciu ciasteczka obtaczamy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Reklamy

Komentarze 3 to “Lekkie jak puch kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe”

  1. bartek, 29 stycznia 2013 @ 19:45 #

    Witam świetne przepisy więc nominuję cię i zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html

    • krakowgotuje 29 stycznia 2013 @ 20:31 #

      Dzięki za nominację 🙂

      • bartek, 29 stycznia 2013 @ 20:48 #

        Proszę bardzo pytania już są na stronie pod linkiem:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: