Delikatne muffinki migdałowo-waniliowe

29 Mar

Cześć,

Pracowity marzec powoli dobiega końca także wracam do pisania bloga i do nadrobienia zaległości we wpisach. Na pierwszy rzut idzie moje nowe odkrycie kulinarne – delikatne muffinki z mielonymi migdałami, dzięki którym ciasto wychodzi delikatniejsze i co najważniejsze – bez problemu można je upiec w kombiwarze bez kombinowania jak by to ustawić, jaką temperaturę dać, itd. Zapraszam Was na delikatne muffinki migdałowo-waniliowe 🙂

KycG4n3cMzAr-Eo_KN5NNq5G3ebIeqUZK5crW61uKzY

8KFAMo0GJws2L6OfrpqlIdoTjcQnaGhONGQwU0eTaqE

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 130 gram masła,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 0,5 %-wego),
  • 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego (lub 5 kropel sklepowego olejku waniliowego),
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki płatków migdałów.

kY5tMgCFdMyAIz4B5lYq9kQFCN3ub4EJPzoBgh89vPY

Making-of:

  • Mąkę, mielone migdały, sól, proszek do pieczenia oraz cukier mieszamy w misce.
  • Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Studzimy a następnie dodajemy do niego mleko, roztrzepane jaja i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy.
  • Masę z masłem przelewamy do mieszanki z mąką, dodajemy płatki migdałów i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: