Bananowo-migdałowe muffinki z truskawkami

22 Kwi

Cześć,

Sezon truskawkowy oczywiście postanowiłam rozpocząć od… muffinek. Poniższy przepis to mały mix tego, co mi się w kuchni nawinęło w trakcie weekendowego kucharzenia. Niemniej jednak muffinki wyszły bardzo smaczne. Zapraszam Was na bananowo-migdałowe muffinki z truskawkami 🙂

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki płatków migdałów,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 2 krople sklepowego olejku waniliowego),
  • 3 banany,
  • 1 małe opakowanie, około 7 dużych truskawek do dekoracji,
  • 2 jajka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Banany obieramy, kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, mleko i ekstrakt i mieszamy blendrerem. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier oraz płatki migdałów. Dodajemy pierwsza masę. Mieszamy aż do momentu, gdy ciasto będzie jednolite.
  • Masę przelewamy do foremek. Dekorujemy plasterkami truskawek. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Wariant ozdobny dla łasuchów: muffinki możemy polać roztopioną białą czekoladą (rozpuszczamy 1 tabliczkę białej czekolady w 1/2 szklanki tłustego mleka na małym ogniu).

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: