Śniadaniowe muffinki z truskawkami i otrębami

30 Kwi

Cześć,

Tym razem znów zdrowo i śniadaniowo. W ramach rozpoczęcia sezonu na truskawki zapraszam na śniadaniowe muffinki z truskawkami i otrębami.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki (na około 10 muffinek):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii (lub 2 krople sklepowego olejku waniliowego),
  • 300 gram świeżych truskawek,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru kryształu,
  • 3 łyżki płatków migdałów.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Making-of:

  • Mąkę mieszamy z otrębami, proszkiem i płatkami migdałów.
  • Z truskawek wykrajamy szypułki. Owoce myjemy, dodajemy do nich jogurt naturalny i całość miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Jajka roztrzepujemy. Dodajemy je wraz z ekstraktem do truskawek. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

Smacznego 🙂

Reklamy

Jedna odpowiedź to “Śniadaniowe muffinki z truskawkami i otrębami”

  1. Ewa 30 kwietnia 2013 @ 17:58 #

    Wyglądają pysznie! Idealny pomysł na zdrowe śniadanie i przy tym taki prosty. Będę musiała spróbować jak tylko pojawią się polskie truskawki :>

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: