Na drugie śniadanie do pracy – drożdżówki z rabarbarem

13 Czer

Cześć,

Po wielu poszukiwaniach idealnego drugiego śniadania do pracy i po serii eksperymentów z muffinkami, przyszedł czas na domowe drożdżówki z rabarbarem. Zapraszam!

xYM4ezN4WYuB9rsI36CbRb8Jk7Xis4cSQIKEGJQYJfw

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • 300 gram mąki pszennej,
  • 20 dag świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 2 długie łodygi rabarbaru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1 kopiasta łyżka masła.

idTWrfxaULq6lpCk5wfbzozaT9nZbvmGlkelf8pydAo

Making-of:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą i z pokrojonymi w kostkę łodygami rabarbaru. Dodajemy masło, mleko i jajka. Mieszamy.
  • Do masy z mąką dodajemy drożdże. Zagniatamy.
  • Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1 i 1/4h.
  • Szklaną formę smarujemy masłem. Następnie formujemy z ciasta bułeczkami i układamy je w lekkich odstępach od siebie.
  • Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: