Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem

18 Czer

Cześć,

Korzystając z sezonu na szparagi zapraszam na quiche z zielonymi szparagami i boczkiem.

IMG_0099

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 7 jajek,
  • 10 dag masła,
  • 20 dag mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 375 ml mleka (użyłam 2%-wego),
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 8 cienkich plasterków boczku wędzonego (albo szynki),
  • szczypta ciemnego pieprzu,
  • szczypta suszonego majeranku.

IMG_0101

Making-of:

  • Masło, mąkę, 1 jajko, szczyptę soli i 1,5 łyżki zimnej wody mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut.
  • Zielonym szparagom podcinamy końce (około 1-1,5 cm). Gotujemy je stojące główkami do góry około 4 minuty. Następnie schładzamy je zimną wodą.
  • 6 jajek miksujemy z mlekiem, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.
  • Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem. Na spodzie rozkładamy kruche ciasto. Układamy szparagi i drobno pokrojony boczek. Całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam bez przykrycia).

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: